U.S. CitiesCity-Data Forum Index
Go Back   City-Data Forum > General Forums > Garden
 [Register]
Please register to participate in our discussions with 2 million other members - it's free and quick! Some forums can only be seen by registered members. After you create your account, you'll be able to customize options and access all our 15,000 new posts/day with fewer ads.
View detailed profile (Advanced) or search
site with Google Custom Search

Search Forums  (Advanced)
 
Old 08-19-2012, 06:45 AM
 
4,044 posts, read 5,941,719 times
Reputation: 3819

Advertisements

I bought four AV-s this year in March. They did very well for 3 months or so, until we had to leave overseas for the summer. I left the AV-s with a neighbor who is good with plants and gave her care instructions. She took care of them for 3 weeks, then she gave them back to my husband when he returned home. He said he found them doing well when he got them back from the neighbor. I stayed overseas about 2 more months. During this time, my husband managed NOT TO kill them, which was a major victory in and of itself, but he reported that he used tap water (instead of distilled) to water them, and he did not use any plant food during this time. He just watered them at the intervals I indicated.
In addition, he obviously turned on the AC given the summer heat, and it is likely the house became drier than before, so humidity around the plants may actually have gone down compared to spring when we used no AC. I had no trays with wet pebbles under them, so again, they may have also suffered from low humidity. Either way, the result is that when I got home, two of the four plants are no longer blooming. I know it is more than just a rest period because my husband said they've been like this for a while. Two are still blooming though the blooms are relatively few (one is a bit fuller than the other). I also noticed that a few of the older, lower leaves were limp and transparent. I cut them off, so a couple of plants now look quite small as they only have the smaller, newer leaves now. They do not look necky yet, just small - because of the loss of the mature, ground level leaves.
What do you think caused the ceasing of blooms and what should I do now to get my two plants to bloom again? How soon should I expect blooms?

My first guess was the lack of plant food - they only had water. Obviously I restarted the feeding regimen, I added a tray with water and gravel pebbles beneath the plant, and I plan on re-potting them soon because it will soon be 6 months since I last re-potted. I will not go up in size.
Any advice as to what happened and what I should do to get my plants blooming and growing again? Also, is it normal for the lower leaves to get limpy and just die after a while?

Thank you to any AV experts for any input.
Reply With Quote Quick reply to this message

 
Old 08-24-2012, 03:51 PM
 
Location: South Carolina
13,103 posts, read 17,634,355 times
Reputation: 22434
yep tap water has alot of junk in it that is not good for avs at all and I think you should leave them alone and go back to using filtered water and leave them alone and see what happens and trim the dead leaves off and go from there and hopefully they will come around and if they dont then go get some more plants and start over.
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply
Please update this thread with any new information or opinions. This open thread is still read by thousands of people, so we encourage all additional points of view.

Quick Reply
Message:

Over $104,000 in prizes was already given out to active posters on our forum and additional giveaways are planned!

Go Back   City-Data Forum > General Forums > Garden
Similar Threads
Follow City-Data.com founder on our Forum or

All times are GMT -6.

2005-2018, Advameg, Inc.

City-Data.com - Archive 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 - Top